Historia


  1. EL CONCURS D’HABILITAT AMB GOS D’ATURA

    1. Inicis
L'any 1948 es va fer el primer concurs en els Països Catalans, en el municipi de Ribes de Freser impulsat i organitzat per el Gremi de Ramaders i per l'Ajuntament de Ribes de Freser. El jurat qualificador va estar format per el veterinari i principal organitzador, el Sr. Agustín Franco, el Sr. Clemente Creuet, tractant de bestiar, i el Sr. Joaquim Gassó. En aquest primer concurs no hi havia puntuacions establertes i el jurat es va guiar per apreciacions objectives i la consecució o no dels exercicis obligatoris exigits. El concurs es va seguir fent els anys següents però per problemes de finançament es va deixar de fer.
L'any 1955, gràcies a Valentí Perpinyà el concurs es va exportar al País Basc, a Oñati (Guipúzcoa), on s’ha seguit celebrant des d’ençà. L'any 1962, Castellar de N'Hug organitzà el seu primer concurs, durant la suspensió dels concursos de Ribes de Freser.
L'any 1971 van tornar a començar els concursos de Ribes de Freser on s’ha seguit celebrant fins a dia d’avui.
L'any 1985 es va fer el primer concurs a Osseja (França), i posteriorment (l'any 1989), Canillo (Andorra) organitza el seu primer concurs. L'any 1987 es comença a celebrar a Llavorsí (Lleida). L'any 1988 es va fer el primer concurs a Prades (Tarragona). Organitzat per l'Ajuntament i la Associació del Concurs de Gossos d'Atura de Prades. Aquest mateix any es van signar els estatuts per constituir La Ferederació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, formada pels municipis de Castellar de N'Hug, Prades, Llavorsí, Ribes de Freser, Canillo (Andorra) i Osseja (França), que organitzen el Campionat dels Països Catalans, en el que participaven pastors i gossos de diverses procedències. La Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans, ha pres una nova iniciativa per tal de promocionar i potenciar el treball del Gos d'Atura Català, i així poder gaudir de la seva participació en els nostres concursos. És per això que s'ha cregut oportú afegir alguns incentius per aquells que participin amb el Gos d'Atura Català.

    1. Estructura del concurs
El certamen se celebra en un camp o prat de terreny regular, amb les tanques per a les proves posades de manera reglamentària en tots els concursos de manera estandarditzada.
El jurat està format per membres de la federació i veterinaris. Habitualment consta de cinc components. Prèviament al inici de la prova es comprova el bon estat de salut dels gossos i la seva identificació mitjançant un microxip. També es comprova l'estat dels ramats que s'utilitzaran per dur a terme el concurs.
Els participants hauran de passar una primera prova, que serà classificatòria per una segona fase, i d'aquí se n'obtindrà el guanyador. El pastor es situarà en un punt concret per poder donar les ordres al gos sense poder moure's d'aquest lloc. En la primera prova, el pastor fa que el gos vagi a buscar el ramat i el condueixi fins un cercle que està just davant d'ell. Abans d'arribar al ramat, però, el gos haurà de seguir un passadís fet amb banderoles, i aturar-se dos cops quan el jurat ho indiqui. D'aquesta manera el jurat pot valorar la obediència de l’animal davant un incentiu com arribar al ramat. La prova es dóna per vàlida un cop totes les ovelles estan quietes dins el cercle; seguidament, el gos haurà de conduir el ramat a una de les dues portelles situades als laterals del camp on acaba la prova quan els fa passar per dins.
Els gossos que realitzen aquesta prova amb millor puntuació passaran a la segona prova que consisteix en anar a buscar el ramat de nou, i introduir-lo dins un corral tancat, i després fer-lo sortir, també amb el menor temps possible.
Per a cada prova hi ha un temps, que només serveix per cas d’empat o quan s’acaba per invalidar la feina.
El gos no pot mossegar les ovelles, només les pot empènyer amb el musell per fer-les moure; si mossega reiteradament pot ser desqualificat.
Un gos que desobeeix reiteradament és desqualificat per desobediència.
El guanyador del concurs, és qui aconsegueix realitzar amb la major puntuació en les dues proves.


    1. La lliga
Entre tots els membres de la Federació Catalana de Concursos d’Habilitat amb gos d’atura s’organitza una lliga on els participants van acumulant punts, la final sempre és a Ribes de Freser el primer cap de setmana de Setembre.
Els pobles que formen part de la lliga són:
  • Osseja (França)
  • Canillo (Andorra)
  • Prades (Tarragona)
  • Llavorsí (Lleida)
  • Castellar de n’Hug (Barcelona)
  • Ribes de Freser (Girona)
A part d’aquests hi ha altres localitats que segueixen la nostra filosofia i també organitzen concursos que estan reconeguts per la nostra federació com serien: Castellterçol (Barcelona), Felanitx (Mallorca) i Ares del Maestrat (Castelló).


  1. PASSAT, PRESENT I FUTUR DEL CERTÀMEN A RIBES DE FRESER
    1. Orígens

Com ja em vist en les pàgines anteriors Ribes de Freser va ser el pioner en aquest tipus de concursos, de les mans del veterinari Agustín Franco va importar el model i el va adaptar al nostre tipus de ramats i gossos, model que amb alguns lleugers canvis ha arribat fins a dia d’avui. Els primers anys es va fer a camps de la zona de Toses i més que un concurs com a tal va començar amb la filosofia de festa, és a dir, com a veterinari, el Sr. Franco veia que els pastors eren una gent que vivia aïllada gran part de l’any i per tal de fer-los un homenatge va començar a organitzar aquesta festa el dia que es baixaven les ovelles de muntanya. D’una festa entre pastors i sense competitivitat la cosa va anar evolucionant.

    1. Evolució

Després dels primers anys es va fer complicat seguir amb la organització i per motius econòmics i personals es va haver de deixar de celebrar durant alguns anys. Durant aquesta parada el Sr. Valentí Perpinyà, també veterinari, va començar a simpatitzar amb aquest tipus de certàmens i gràcies a uns coneguts va poder exportar el model a altres poblacions com Castellar de n’Hug o a altres comunitats com Euskadi. A partir d’aquest punt es va tornar a recuperar la cita a Ribes i des de la regularització de la Federació i tota la lliga ha arribat fins avui.
Inicialment va tornar a començar d’una manera molt familiar, poc públic, participants entre amics, els dinars a casa del senyor Perpinyà i tot finançat entre ells mateixos. Tot plegat es va anar fent més popular i es va anar engrandint fins avui.

    1. Actualitat

Els últims anys, el concurs va anar agafant nomenada cada vegada augmentant el número de públic i de participants. Tanmateix, el Sr. Perpinyà per motius d’edat i de salut va anar deixant la organització en mans del Sr. Jordi Vila que fins a dia d’avui ha estat al capdavant de l’entitat, ajudat des dels darrers 5 anys per la néta del senyor Perpinyà, Marta Dordas i Perpinyà també veterinària.
Les millores que s’han incorporat al certamen són activitats al dissabte com animació infantil, jocs de cucanya, exhibicions amb oques, degustació de formatges idiazabal i vins en maridatge entre d’altre. El diumenge del concurs hem incorporat una fira artesanal a la zona on es realitza el concurs i en l’edició de l’any passat a la mitja part va haver-hi una demostració de bellesa i funcionalitat del gos d’atura català per part de l’Associació de criadors de gos d’atura català.

    1. Dades Rellevants

Curiositats i dades que fan especial el nostre concurs són:
  • Va ser el pioner.
  • Cada any és l’últim de la lliga i per tant és on hi ha més emoció, on es decideix el campió de Catalunya i els representants catalans al País Basc.
  • Es fa el primer ap de setmana de setembre que molta gent acaba les vacances i els cau prop de casa, normalment el temps sempre acompanya i no amb una calor gaire acusada.
  • Els assistents al concurs ronden el miler anualment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada